Aankoop van schermmateriaal.

Gedurende het eerste schermjaar heb je minstens een eigen ondervest (800N) en een handschoen nodig.

Een vest, wapen en masker mag je van de club gebruiken. Als je mee elektrisch wilt trainen, heb je ook nog een degen en een lichaamsdraad nodig.

Vanaf het tweede jaar moet je de rest van het materiaal zelf aankopen. We raden aan om al in de loop van het eerste jaar bijkomende dingen aan te kopen om zo de kosten wat te spreiden.

Als je aan toernooien wil deelnemen, moet je een complete schermuitrusting hebben.Een complete uitrusting bestaat uit: 2 degens, 2 lichaamskabels, masker, vest, ondervest, schermbroek, binnensportschoenen en eventueel een borstbeschermer.

Op grote toernooien staan meestal verkopers van schermmaterialen. Op onze link pagina staan een paar leveranciers.

De schermvest

De schermers dragen dit om zich te beschermen. Enerzijds dempt het vest de impact van de treffer een beetje, anderzijds biedt het vest voldoende weerstand als je wordt getroffen door een gebroken wapen. Wij raden aan om meteen een vest van de kwaliteit 800N (=level2) te kopen. Dit level biedt een betere bescherming en je wordt ermee toegelaten aan alle toernooien.

 

De ondervest

 

Dit beschermt de gewapende zijde nog eens extra(800N).

 

Het Masker

Om het hoofd te beschermen wordt een masker gedragen. Het is een traliewerk waarbij de mazen klein genoeg moeten zijn om het (afgebroken)wapen van de tegenstander tegen te houden en toch nog groot genoeg zijn om comfortabel door te kijken en te ademen. Als je een masker koopt, kies dan een maat die niet van je hoofd afvalt, maar toch niet duwt op de bovenkant van je hoofd of je kin en comfortabel zit. Schermers vanaf 12 jaar nemen het best de 1600N kwaliteit. Met deze kwaliteit mag je aan alle toernooien deelnemen.

De schermbroek

Schermbroek

 

Ook deze is gemaakt van een zeer sterke stof en moet groot genoeg zijn om een overlapping van minstens tien centimeter door het vest te garanderen. Elastieken aan de pijpen zorgen ervoor dat de kousen niet afzakken. Wij raden aan om meteen een broek van de kwaliteit 800N (=level2) te kopen. Dit level biedt een betere bescherming en je wordt ermee toegelaten aan alle toernooien.

 

Schermkousen

 

Deze kousen moeten een CE keurmerk dragen en reiken tot over de knie. 

De handschoen

Iedere schermer moet aan de gewapende hand een handschoen dragen. Deze dient om te voorkomen dat het wapen van de tegenstander in de mouw kan dringen en het beschermd de hand tegen het lemmet van de tegenstander. De handschoen moet over de mouw van het vest worden gedragen.

 

Borstplaat

Vrouwelijke schermers moeten hun borsten beschermen met een kunststof plaat onder het vest. Het remt volledig de inpakt van de treffer. 

 

Manlijke schermers mogen een borstplaat gebruiken, ze moeten deze wel op de huid dragen.

Sportschoenen

Sportschoenen

Een schermer draagt het best indoor sportschoenen met een lage zool. In de handel zijn plastic inleghieltjes te koop die de inpakt op de hiel van de uitval verminderen.

De degen


Dit is het wapen waarmee de schermer werkt. Het bestaat uit een handvat, schelp, lemmet en punt. Het kan een elektrisch of mechanisch zijn. 

 

Een mechanische degen heeft een volle top om de tegenstander niet te kwetsen. Dit type kan enkel worden gebruik om (niet elektrisch) te trainen.

Een elektrische degen heeft een elektrische aansluiting en een elektrisch puntje. Dit type van degen laat de elektrische registratie van de treffer toe en kan dus ook voor wedstrijden worden gebruikt. Als je deelneemt aan toernooien heb je minimum 2 degens nodig.

 

In onze club gebruiken we enkel dit type wapen omdat we ook elektrisch trainen. Bij de aanschaf van een wapen kan je kiezen tussen een gewoon of een FIE lemmet. Een FIE lemmet is duurder.

Op Belgische toernooien zijn alle lemmets toegelaten, maar op buitenlandse toernooien (Nederlandse, Duitse en Franse) wordt je enkel toegelaten met een FIE lemmet.

Bij de aanschaf moet je ook letten op het handvat: heb je liever een rechte greep (= Franse greep) of liever een pistoolgreep (= orthopedische of Belgische greep), een links of een rechts handvat. Om jonge schermers nog niet meteen te zwaar te belasten met de degen voor volwassenen (lemmet nummer 5) moeten zij schermen met kortere en lichtere degens.

Poussins schermen met een degen met lemmet nummer 0, pupillen met een nummer 0 of 2, miniemen met een 4 of 5. Vanaf cadetten wordt er met nummer 5 geschermd.

De lichaamsdraad

Dit is de draad die het wapen verbindt met het registreertoestel. De schermer steekt het mee in de mouw van de gewapende arm om het ter hoogte van de achterzak te verbinden met de “enrouleur” van het registreertoestel. Let bij aanschaf op dat je een lichaamsdraad voor degen koopt. Een lichaamsdraad voor floret of sabel heeft andere aansluitingen.

Indien je competitie schermt, is het belangrijk om de kabel jaarlijks te vervangen. Bij een slecht contact in de kabel worden immers veel gezette treffers niet geregistreerd. Als je deelneemt aan toernooien heb je minimum 2 lichaamsdraden nodig.